
Det var først i 1938, at produktionen af det, som vi i dag kender som den klassiske Beetle, endelig begyndte. I 1945 var produktionen stoppet på grund af Anden Verdenskrig. Efter krigens afslutning overtog den britiske major Ivan Hirst kontrollen over Volkswagens fabrik i Wolfsburg, hvilket førte til dens genoplivning i 1945, da den blev repareret og genopbygget under hans tilsyn. Da Østtyskland lukkede sine grænser til Vesttyskland, blev de fleste stålressourcer afskåret, hvilket betød, at Volkswagen kæmpede for at overleve uden adgang til de nødvendige materialer til fremstilling af biler.
I 1949 opnåede Volkswagen finansiel stabilitet takket være et lån fra Vesttyskland, men dette lån var forbundet med betingelser: Udenlandske aktionærer ville nu eje 50 % af VW’s aktier plus et skift i produktionsstrategierne i retning af erhvervskøretøjer som busser og varevogne til offentlig transport i hele Europa. Efter at have opnået økonomisk succes i 1951 takket være disse nye strategier indledte Volkswagen en ekstraordinær vækstperiode, hvor de begyndte at producere yderligere modeller som Karmann Ghia coupé i 1955, efterfulgt af større modeller som Type 3 sedanen i 1961, inden de introducerede deres ikoniske varevogn – Transporteren – i 1967.
I 1972 var VW blevet en af de største virksomheder i Vesttyskland og var vokset så meget, at de besluttede at overtage Audi AG fra Daimler-Benz AG – og dannede det, der i dag er kendt som Audi AG. I løbet af denne periode overtog VW også Seat (Spanien), Skoda Auto (Tjekkiet), Bugatti Automobiles S.A.S. (Frankrig), Bentley Motors Ltd., Lamborghini SPA (Italien), Scania AB (Sverige) og MAN SE (Tyskland). VW fortsatte med at producere verdenskendte køretøjer i slutningen af det 20. århundrede, herunder nogle af dem, der er blevet ret berømte, f.eks. deres GTI hot hatch, der blev lanceret i 1975, efterfulgt af deres ikoniske Scirocco to-sæders sportsvogn, der blev lanceret i 1974, og som fik stor succes i Europa, selv om den kun kunne fås på specialbestilling uden for Europa indtil 1989, hvor den kom ind på de nordamerikanske markeder på grund af sin enorme popularitet blandt bilentusiaster verden over.
I dag er VW en af de største bilproducenter på verdensplan takket være sin rige historie, der strækker sig over syv årtier, og som har set nogle bemærkelsesværdige succeser på både regionalt og globalt plan sammen med forskellige udfordringer i løbet af sin eksistens. Derfor er VW erhvervsleasing også blevet en populær løsning. Dette gør VW til en af de få bilvirksomheder, der kan prale af en så lang track record fyldt med resultater på tværs af forskellige generationer siden 1937 og frem til i dag.